Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ!



Σήμερα είναι η πρώτη μέρα των εξετάσεων, και για τους μαθητές της 1ης Λυκείου, η μέρα του πρώτου εξεταστέου μαθήματος του Νέου Λυκείου. Είναι, λοιπόν, η πρώτη μέρα του εξεταστικού κάτεργου που δημιούργησε το υπουργείο παιδείας, η πρώτη μέρα που σηματοδοτεί την έξοδο χιλιάδων μαθητών από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η πρώτη μέρα
την οποία θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα εάν εμείς δεν κάνουμε κάτι για να το ανατρέψουμε.

Τι σημαίνει όμως Νέο Λύκειο;
  • Σημαίνει το πέταγμα χιλιάδων μαθητών έξω από τα σχολεία, αφού στις συνεχείς και πολύ δύσκολες εξετάσεις θα μπορούν να πετυχαίνουν μόνο «λίγοι και καλοί» , αυτοί δηλαδή οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε φροντιστήρια ή να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα. Και φυσικά ακόμα λιγότεροι από μας θα καταφέρουν να περάσουν στο πανεπιστήμιο.
  • Σημαίνει απολύσεις των καθηγητών μας, όπως ξεκίνησε φέτος με χιλιάδες καθηγητές αρκετά των ΕΠΑΛ με αποτέλεσμα όχι μόνο αυτοί οι άνθρωποι να χάσουν τις δουλειές τους αλλά και οι μαθητές των ΕΠΑΛ να μείνουν ξαφνικά χωρίς ειδικότητες αφού καταργήθηκαν οι περισσότερες από αυτές.
  • Σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη μείωση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης, κλεισίματα και συγχωνεύσεις των σχολείων μας, τμήματα με 30 και 40 μαθητές.
  • Σημαίνει την προετοιμασία μας για να γίνουμε σύγχρονοι δούλοι που θα δουλεύουμε αν, όσο και όποτε θέλουν τα αφεντικά μας, με μισθούς πείνας, όπως οι μαθητές των ΕΠΑΛ που θα κάνουν μαθητεία (απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία δηλαδή σε επιχειρήσεις).
  • Σημαίνει ένα σχολείο όπου οι μαθητές δεν θα μπορούν να έχουν λόγο και οι αγώνες μας θα τιμωρούνται. Όπως έγινε φέτος με τις αναπληρώσεις μαθημάτων λόγω καταλήψεων μέσα στις διακοπές του Πάσχα «προς γνώσιν και συμμόρφωση». Αλλά και ακόμη χειρότερα όπου η αστυνομία θα φακελώνει και θα τρομοκρατεί προκειμένου να μην προχωράν σε αγώνες, όπως έγινε με τις καταδίκες των μαθητών σε Λαμία και Ηγουμενίτσα επειδή συμπαραστάθηκαν στους απολυμένους καθηγητές τους, και όπως έγινε στο Κερατσίνι όπου οι αστυνομικοί ανέκριναν κανονικά μαθητές που συμμετείχαν στην κατάληψη.
Ο νόμος αυτός συμφέρει μόνο τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια, κι επί της ουσίας σημαίνει πως όποιος δεν έχει λεφτά για ξόδεμα δεν έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση. Είναι τέτοια η γελοιότητα αυτής της κυβέρνησης που έτρεξε αμέσως να ψηφίσει με ειδική διάταξη την πρόταση των ξενοδόχων(!) για «λευκή εβδομάδα». Να ξεκινάν δηλαδή τα μαθήματα μια εβδομάδα νωρίτερα ώστε να σταματάν μια εβδομάδα στη μέση της χρονιάς και οι μαθητές να μπορούν να πηγαίνουν...για σκι! Τίποτα απ’ όλα αυτά όμως δεν είναι τυχαία και όλα έχουν ένα και μόνο στόχο από πλευράς της κυβέρνησης: την διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, για να μπορεί να δίνει τα χρήματα αυτά στις τράπεζες και τους επιχειρηματίες.

Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε ενάντια στο Νέο Λύκειο, να ενωθούμε μαθητές, καθηγητές και γονείς έτσι ώστε να καταργήσουμε μια και καλή αυτόν τον άθλιο νόμο. Να προχωρήσουμε σε καταλήψεις, αποχές και απεργίες ενάντια στην ιδιωτικοποίησης της παιδείας, ενάντια στις απολύσεις, τις αξιολογήσεις και τις διώξεις των καθηγητών μας, ενάντια στις νέες συγχωνεύσεις σχολείων που έρχονται, ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζουν, ενάντια σε κάθε μέτρο και κάθε μνημόνιο που μας επιβάλλουν η άθλια συγκυβέρνηση και η τρόικα.