Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Προκύρηξη της ΜΑ για την έναρξη της σχολικής χρονιάς


ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΤΟΥ! 
ΜΙΑ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

Μόλις τρεις μήνες έχουν περάσει από τις εκλογές και το σχηματισμό της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Τότε, για να κλέψουν την ψήφο των εργαζομένων, που τους είχαν βυθίσει στις πρώτες εκλογές, απειλούσαν με έξοδο από το ευρώ και πτώχευση ενώ ταυτόχρονα υπόσχονταν επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και ότι δε θα πάρουν νέα μέτρα. Τώρα, λίγο καιρό μετά, όλα αυτά αποδεικνύονται για ακόμη μια φορά ψέματα. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι είναι κι αυτή ένας εντολοδόχος της τρόικας και ετοιμάζει νέο πακέτο σκληρών μέτρων ύψους 11,5 δις ευρώ (μάλλον τελικά θα είναι περισσότερα). Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, αλλά και μειώσεις των δαπανών. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για μας τους μαθητές, αλλά και για την υπόλοιπη νεολαία και τους εργαζόμενους είναι αφόρητη.

1. Η επίσημη ανεργία είναι στο 24,4% (πάνω από 30% η πραγματική) και στο 57% η ανεργία για τους νέους (68% για τις νέες γυναίκες), και ολοένα αυξάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι εμείς απλά δε βρούμε ποτέ δουλειά.
2. Ένας στους τρεις συνανθρώπους μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς πληρωμή, ένα στα τέσσερα παιδιά υποσιτίζεται, ενώ πολλά από αυτά δεν μπορούν πλέον να κάνουν ούτε τα βασικά εμβόλια.
3. Ξεπουλιέται ότι έχει παραμείνει στο δημόσιο με ιδιωτικοποιήσεις όπως νερό, ενέργεια, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, συγκοινωνίες, δρόμοι, τράπεζες, δημόσια γη, νησιά, ακτές και αν τα ιδιωτικοποιήσουν τα λεφτά που θα πάρουν θα τα δώσουν στους δανειστές και όχι για τις απαραίτητες δαπάνες.
4. Μειώνουν τις δαπάνες της παιδείας και της υγείας κατά ένα τεράστιο πόσο. Στα πανεπιστήμια (που ενδιαφέρει πιο πολύ τους μαθητές της τρίτης λυκείου άλλα και τους υπολοίπους αντίστοιχα, γιατί σε εμάς τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα) λόγω της μείωσης των δαπανών θα στερήσουν ακόμα και τα απαραίτητα για την λειτουργία των σχολών (ρεύμα, νερό κλπ), θα κλείσουν σχολές , και θα επιβάλλουν δίδακτρα. Στα σχολεία η κατάσταση θα είναι δραματική μετά τις συνεχόμενες μειώσεις των δαπανών. Σύντομα θα γίνει ανεξέλεγκτη και πολλά σχολεία δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν και θα οδηγούνται στο κλείσιμο.
Η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά επαναλαμβάνει τα γνωστά ψέματα, ότι δηλαδή αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία και ότι αν τα δεχτούμε θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη και στο τέλος των προβλημάτων μας. Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη. Όχι μόνο δεν θα είναι τα τελευταία μέτρα, αλλά όσο τους ανεχόμαστε θα περνάν όλο και χειρότερα. Για να σώσουν το σάπιο καπιταλιστικό τους σύστημα είναι πρόθυμοι να μας μετατρέψουν σε δούλους. Όσο για την ανάπτυξη, είναι ειρωνικό όταν κάποιος μιλάει γι’ αυτήν σε μια χώρα που οι οικογένειες δεν θα έχουν  τα απαραίτητα αγαθά για να επιβιώσουν, όταν οι χώροι εργασίας κλείνουν ο ένας μετά από τον άλλον, όταν μειώνονται συντάξεις, δαπάνες για υγεία και παιδεία, όταν άνθρωποι αναγκάζονται να δώσουν από μονοί τους τέλος στη ζωή τους, όταν συμμαθητές και συμμαθήτριες μας λιποθυμούν στο σχολείο επειδή δεν έχουν τα χρήματα για να τραφούν σωστά. Όχι μόνο ανάπτυξη δεν θα έρθει με αυτές τις πολιτικές και μέσα σ’ αυτό το σύστημα αλλά θα βυθιζόμαστε όλο και πιο πολύ στην κρίση και την εξαθλίωση.
Εμείς οι μαθητές δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την πολιτική και τα νέα μέτρα να περάσουν. Πρέπει σε κάθε σχολείο να οργανώσουμε συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα για να σώσουμε τα σχολεία μας από την κατάρρευση. Πρέπει όμως και να αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους, να ενωθούμε μαζί τους σε μια εξέγερση για να τσακίσουμε τη συγκυβέρνηση που χρεοκοπεί τις ζωές μας και την ΕΕ που μας επιβάλλει αυτά τα μέτρα, αλλά και για μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση και φτώχεια, για να επιβάλλουμε τις δικές μας λύσεις και όχι τις λύσεις μιας χούφτας τραπεζιτών κα επιχειρηματιών. Πρέπει να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις, στην ενότητα και την αλληλεγγύη μας με όλους τους «από κάτω». Εκεί βρίσκεται η δύναμή μας, και όχι στις διαφορές μας. Γι’ αυτό το λόγο μαζί με τις πολιτικές της κυβέρνησης που μας εξοντώνουν πρέπει να συντρίψουμε και τις φασιστικές συμμορίες της Χρυσής Αυγής που σπέρνουν το μίσος και το ρατσισμό ανάμεσα σε ντόπιους και μετανάστες εργάτες και νέους.


  • Κάτω η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
  • Διαγραφή του χρέους, Αύξηση των δαπανών για υγεία και παιδεία
  • Κατάργηση των μνημονίων. Έξω από Ευρώ και ΕΕ